#1 2008-10-30 09:37:42

Maciej

Administrator

Zarejestrowany: 2008-10-18
Posty: 48
Punktów :   

Regulamin ligi

Do zapoznania się przed zgłoszeniem akcesu do turnieju:



1. Zawodnicy zgłaszają się do turnieju do dnia 15 listopada 2008 włącznie. Można to uczynić na dwa sposoby:

a) zgłaszając swój akces do ligi na forum Małej Gastronomii
b) wpisując się na listę wiszącą na tablicy w Małej Gastronomii

2. Aby rozpocząć rozgrywki ligowe każdy z zawodników wpłaca u Sławki jednorazową opłatę w wysokości 5 zł na stworzenie "puli wygranych".

3. Każdy z zawodników musi rozegrać po 2 mecze z wszystkimi pozostałymi uczestnikami. Za wszystkie gry uczestnicy płacą we własnym zakresie.

4. Wyniki muszą być notowane. Zapisujemy następujące dane:

a) jeden punkt za jedno zwycięstwo
c) ilość punktów, jaka została na koncie przegranego

Dane te posłużą do stworzenia ligowej tabeli. Numer kolejki i ilość pozostałych punktów przeciwnika pozwolą wyłonić zwycięzcę.

5. Po zakończeniu wszystkich meczów ligowych, trzy piwerwsze osoby z tabeli odbierają nagrody, dzieląc się "pulą wygranych" w następujący sposób:

Zdobywca I miejsca:        50% puli
Zdobywca II miejsca:        30% puli
Zdobywca III miejsca:        20 % puli


-----------------------------------------------------------------------------------------

Przykład zapisywania wyników:
Zawodnik A pokonał zawodnika B, zostawiając go ze 120 punktami na liczniku. Zapisujemy to w następujący sposób:

Zawodnik    Zwycięstwa    Punkty

A                            1         120
B                            0        -120

W grze rewanżowej zawodnik B wygrał z zawodnikiem A, zostawiając na jego koncie 100 punktów. Zawodnikowi A odejmujemy 100 punktów, a zawodnikowi B dodajemy 100 punktów:

Zawodnik    Zwycięstwa    Punkty

A                             1         20
B                             1        -20

Jak widać, mimo tego, że obaj zdobyli po jednym zwycięstwie, lepszy jest zawodnik A, którego suma punktów dodatkowych jest wyższa. Dzięki takiemu zapisowi jasno i precyzyjnie określamy, który zaowdnik jest lepszy.


http://www.malagastronomia.webpark.pl/images/sg.jpg

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.air17.pun.pl www.bb-zip.pun.pl www.5imt2.pun.pl www.smokiignomy.pun.pl www.justynian.pun.pl