Do zapoznania się przed zgłoszeniem akcesu do turnieju:
1. Zawodnicy zgłaszają się do turnieju do dnia 15 listopada 2008 włącznie. Można to uczynić na dwa sposoby:
a) zgłaszając swój akces do ligi na forum Małej Gastronomii
b) wpisując się na listę wiszącą na tablicy w Małej Gastronomii
2. Aby rozpocząć rozgrywki ligowe każdy z zawodników wpłaca u Sławki jednorazową opłatę w wysokości 5 zł na stworzenie "puli wygranych".
3. Każdy z zawodników musi rozegrać po 2 mecze z wszystkimi pozostałymi uczestnikami. Za wszystkie gry uczestnicy płacą we własnym zakresie.
4. Wyniki muszą być notowane. Zapisujemy następujące dane:
a) jeden punkt za jedno zwycięstwo
c) ilość punktów, jaka została na koncie przegranego
Dane te posłużą do stworzenia ligowej tabeli. Numer kolejki i ilość pozostałych punktów przeciwnika pozwolą wyłonić zwycięzcę.
5. Po zakończeniu wszystkich meczów ligowych, trzy piwerwsze osoby z tabeli odbierają nagrody, dzieląc się "pulą wygranych" w następujący sposób:
Zdobywca I miejsca: 50% puli
Zdobywca II miejsca: 30% puli
Zdobywca III miejsca: 20 % puli
-----------------------------------------------------------------------------------------
Przykład zapisywania wyników:
Zawodnik A pokonał zawodnika B, zostawiając go ze 120 punktami na liczniku. Zapisujemy to w następujący sposób:
Zawodnik Zwycięstwa Punkty
A 1 120
B 0 -120
W grze rewanżowej zawodnik B wygrał z zawodnikiem A, zostawiając na jego koncie 100 punktów. Zawodnikowi A odejmujemy 100 punktów, a zawodnikowi B dodajemy 100 punktów:
Zawodnik Zwycięstwa Punkty
A 1 20
B 1 -20
Jak widać, mimo tego, że obaj zdobyli po jednym zwycięstwie, lepszy jest zawodnik A, którego suma punktów dodatkowych jest wyższa. Dzięki takiemu zapisowi jasno i precyzyjnie określamy, który zaowdnik jest lepszy.
Offline